Nevjerovatna priča o bubnjaru metal benda koji zbog prevelike izloženosti buci naglo gubi sluh. Put koji počinje od tada kao nova osoba i prihvatanje i prilagođavanje novom svijetu će mu promijeniti život.

Rating: 4.5 out of 5.

U 2020. smo imali brojne filmove koji su oduševili mnoge, ali Sound of Metal je drama na drugom levelu od drugih koje sam gledao. Priča, gluma, zvukovi, kinematografija je savršena za ovakvu dramu i radnju filma.

Riz Ahmed igra Rubenam, mladog bubnjara, u bendu sa svojom djevojkom Lu, koji su trenutno na turi po brojnim gradovima. Njih dvoje žive lošijim, ali srećnim na prvi pogled, životom u kamperu koji su opremili kao svoju kući. Na prvi pogled mislio sam da je priča o muzici, drogi i slavi, ali pokazalo se kao nevjerovatno iskustvo gledati i razmišljati ovaj film.

Music was his world. Then silence revealed a new one.

Jednog jutra Ruben se budi sa pištanjem u ušima, kao kada vam voda uđe u uši i sve vam je prigušeno, ali i sluh se vrati na kratko. Ubrzo shvata da se stanje pogoršava i odlazi doktoru koji mu saopštava teške vijesti. Njegov sluh rapidno opada i vjerovatno će ga izgubiti u potpunosti, ako nastavi svira.

U tom trenutku njegov svijet se rušu i on postaje izgubljena osoba u novom svijetu tišine. Zbunjen i prestašen nove okoline, odlazi da pronađe mir u jednoj instituciji za osobe koje se prilagođavaju i uče biti gluvonijemi. Tu mu pomaže Džo, glavna i odgovorna osoba u toj kući. Njegovi savjeti i priče će Rubenu pomoći da prevaziđe sve šta ga muči. Ti problemi su mnogi, kao što je učenje znakovnog jezika, prilagođavanje na to da ne može čuti, odvojenost od Lu i svih malih stvari koje sam mora pobijediti da se prilagodi svojoj situaciji.

Ruben. As you know, everybody here shares in the belief that being deaf is not a handicap. Not something to fix. It’s pretty important around here. All these kids… all of us, need to be reminded of it every day

Džo

Film ima veliko finale gdje Ruben pokušava da popravi svoj sluh i vrati se Lu koja je sada u Parizu kod svoga oca. On prodaje sve svoje stvari kako bi uradio operaciju da vrati sluh, time je napusti ono u šta je vjerovao. Ali kada prvi put pono čuje sa aparatom, shvata da je svaka šansa za ponovnim sviranjem izgubljena i da njegova priviknutost na tišinu bila bolje od starog i bučnog svijeta. Zadnja scena filma ostavila me je nijemog, satima sam još razmišljao o značenju.

Najvažni elemenat u filmu je tišina i zvukovi koje čujemo, tj. način na koji ih čujemo. Kada Ruben ne čuje, ni mi ne čujemo, kada on prigušeno čuje, tako i mi čujemo. Bilo je toliko scena gdje samo slušamo pomjeranje ljudi u prostoriji, vjetar, drveće i lišće. Dijalog u jednom trenutku prelazi u znakovni jezik, što je bilo nevjerovatno za pratiti i gledati,. Film ima svoj prevod, ali zato što sam osoba koja ne zna znakovni jezik htio sam se staviti u situaciju kada bi neko stvarno kumunicirao na taj način i ja sjetio ispred njih u neznanju šta oni govore. To ne znači da sam propustio nešto u filmu, više je da sam naučio važnu lekciju koliko toga još mogu i trebam naučiti u životu.

Ideja za film

Radnja i glavni likovi zasnovani su na nedovršenom dokumentarnom filmu Dereka Kijenfensa „Metalhead“, u kojem bubnjar hevi metal dueta uništi svoje bubne opne i mora naučiti da se prilagođava svijetu tišine. Kijenfrensov film bio je u postprodukciji od 2009. godine, a u njemu glume članovi Juciferovog benda i stvarni par Edgar Livengood i Gazelle Amber Valentine koji sviraju sami. Darius Marder je bio jedan od scenarista filma The Place Beyond the Pines (2012) Dereka Kijenfensa. Marder je lično zatražio od Kijenfrensa a da preradi „Metalhead“ od početka, kao i da mu daje blagoslov.

Definitivna preporuka za gledanje, moja recenzija ne može opisati pravi utisak koji je film ostavio na mene tokom i nakon gledanja. Sound of Metal je prilika da vidite novi svijet koji je uvijek bio tu, ali nikada niste obraćali pažnju na njega. Vrijedan Oskara i mnogih drugih nagrada.

Režiser: Darius Marder
Glume: Riz Ahmed, Olivia Cooke
Žanr: Drama, Muzika
IMDb: 7,8 – 22.000 glasova

NASLOVNA: substreammagazine.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

Moon Knight (2022- )

Kakvo ostvarenje i predstavljanje novog lika iz Marvelovih stripova. Jedno veliko bravo za kreatore serije. Ideja i adaptacija lika je za mene genijalno urađena, a sam odabir Oskara Ajzaka za glavnu odluku je brilijantna. Moon Knight/Mjesečev Vitez je Marvelova serija na Dizni+ platformi koja pobjeđuje sve dosadašnje serije koje su napravili u MCU pored Loki … Nastavite čitati Moon Knight (2022- )

Russian Doll (2019- )

Serije Ruska Lutka koja se igra sa radnjom ponavljanja jednog dana glavnog lika iznova i iznova uzetog iz Groundhog Day filma, je savršena serija za vas da je pogleda. Bonus na sve je što je izašla i druga sezona. Russian Doll/Ruska Lutka je Netfliksova serija koja je nakon tri godine konačno dobila drugu sezonu i … Nastavite čitati Russian Doll (2019- )

Moonfall (2022)

Jedan noviji film čiji me je sci-fi koncept i ideja priče privukao nažalost se ispostavio kao jedan prosječni film holivuda. Moonfall/Mjesečev pad je film čiji je trejler obećava nevjerovatnu priču o potencijalnoj katastrofi koja bi se zasti mogla desiti ako bi naš Mjesec izašao iz svoje orbite. Svaka posljedica koja je prikazana da se dešava … Nastavite čitati Moonfall (2022)

Severance (2022- )

Severance je serija koja me je nevjerovatnom idejom, napetom i misterijoznom atmosferom i pričom oduševila. Severance/Razdvajanje je nova serija AppleTV+ striming platforme režisera Ben Stilera (to nikako nisam ovo očekivao) koja me je oborila sa nogu svojom pričom. Ovo je sigurno „must see“ serija za 2022. godinu. Priča je alternativna sadašnjost u kojoj radnici (koji … Nastavite čitati Severance (2022- )

The In Between (2022)

Sa klasičnim dramatično/ljubavnim početkom gubitka prve ljubavi jedne tinejdžerke ne možete očekivati mnogo od filma. The In Between/ Između je film Paramount+, ali je sada dostupan na Netflisku, koji me je najviše privukao pričom zbog glavne uloge djevojke koja je fotografkinja, a sam film ima malo sci-fi žanra. Na samom početku priča ima smisla, radnja … Nastavite čitati The In Between (2022)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.