25 godina nakon smrti njegovog oca, Asan izvršuje pljačku koja će promijeniti njegovo mišljenje o tome kako je njegov otac završio u zatvoru i izvršio samoubistvo. Priča koja je sada veća od dijamantske ogrlice počinje polako da se otkriva i saznajemo ko su ključne figure koje stoje iza pravog zločina.

Rating: 4 out of 5.

Ako ste veliki fan serije La Casa De Papel (Money Heist) onda Lupin je prava prilika da se divite još jednoj pljački, samo ovoga puta smještenoj u Francuskoj.

Sa samo pet epizoda držaće vašu pažnju i zainteresovati vas dovoljno da ćete te čekati drugu sezonu. Čitav serijal će trajati dvije sezone, tj. u dva dijela po pet epizoda. Serija je napravljena de se bindžuje i uživa u njoj. Zaplet oko ogrlice i Asanove (Omar Sy) prošlosti koja se otkriva tokom svake epizode je zamiljiva i drži vam pažnju.

Započinjemo gledanje serije sa pripremom velike pljačke i sa našim protagonistom Asanom, muškarce koji radi kao domar u Luvru. Njegova ideja je krađa ogrlice koja je pronađena nakon više od 20 godina. Razlog je hapšenje njegovo oca koja je bio optužen za krađu te ogrlice prije 25 godina, zbog čega je izvršio samoubistvo u zatvoru. Asen sada ima sina i ženu od koje je razveden, ali ljubav prema porodicu je idalje jaka, ali njegovo traganje za pravdom je jače.

Ko je Lupin?

Arsene Lupin je izmišljeni lopov džentlmena i majstor prerušavanja. Stvorio ga je 1905. godine francuski pisac Maurice Leblanc. Prvobitno se zvao Arsene Lopin, sve dok lokalni istoimeni političar nije protestovao. Lik je prvi put predstavljen u nizu kratkih priča serijalizovanih u časopisu Je sais tout. Prva priča, „Hapšenje Arsena Lupina“, objavljena je 15. jula 1905.

Serija je kratka i jasna. Asen želi da sazna istinu o tome ko je smjetio njegovom ocu za krađu. Ono šta saznaje o likovima iz njegovog djetinjstva, korupiranoj policiji i pokvarenim bogatašima je veoma daleko od onoga šta je on očekivao.

Njegova potraga ga dovodi do likova koje je upoznao kao dječak, ali sada sa djelovima istine pokušava sklopiti cjelu sliku šta se desilo toga dana i nakon smrti oca. Svih 25 godina on je inspirisan knjigom o Lupinu, lopovu džentlmenu, kojeg kopira tokom svojim poduhvata i pljački. Tako je svlado tehnike preprušavanja i krađa, a da niko ne sumnja u njega. Nažalost kraj prve sezone ostavlja nas u velikom finalu koje će se nastaviti u drugoj sezoni.

Postoje neke kritike zbog adaptacije i sličnosti na prethodne serije i filmove inspirisane knjigama o Lupinu, ali ova je za mene fatastično odrađena i puna misterija. Sama činjenica da je serija na francuskom jeziku daje oduševljujući elemenat tokom gledanja kako ljudi pričaju. Ostavila je za mene odlične utiske i definitivno vrijedna gledanja.

Kreatori: Džordž Kaj, Uzan Francois
Glumi: Omar Sy, Vincent Londez, Antoine Gouy
Žanr: Kriminal, Misterija, Drama, Akcija
IMDb: 7,8 – 14.000 glasova

NASLOVNA: netflix.com

TREJLER:

JOŠ PRAŠINE:

The Sandman (2022– )

2 thoughts on “Lupin (2021- ): Pljačka koje je otkrila istinu

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.