Od produkcije A24, koja je za mene stvorila najbolje filmove u zadnjih deset godina, dobili smo Uncut Gems sa Adamom Sendlerom u glavnoj ulozi. Koji za mene nije uspješan film, kao što su mnogi rekli, ali ću pokušati da objasnim i zašto.

Rating: 3.5 out of 5.

I know. I know. Jews and colon cancer. What’s *is* that? I thought we were the chosen people.

Nakon što su mu se dugovi nagomilali jedan prodavac, Hauvard Ratner, dragocjenim nakitom rizikuje sve sa jednim draguljem, koji je dobio iz Nigerije.

Adama Sendlera znam samo po njegovim ulogama u filmovima koji su komedija po žanru. Stvarno ovakav njegov performans nisam očekivao, kao glumac vratio je nadu mnogih u njega. Pokazao je da može mnogo više osim da nasmijava ljude.

That’s a million-dollar opal you’re holding. Straight from the Ethiopian Jewish tribe. I mean this is old-school, Middle-earth shit.

Prvi scenario za ovaj film je napisam čak 2009. godine, i tada je Adam Sendler prvobitno odbio ovu ulogu. Nakon 2017. godine kada su imali dovoljno sredstava da naprave film, braća Safdie, dali su ulogu Džonu Hilu, ali on u tom trenutku nije bio slobonda. Sendler je ulogu prihvatio kada je pogledao njihov film Good Time.

Radnja filma je smještena u 2012. godini, Hauvard se bori sa dugovima i posljednju nadu stavlja u ovaj dragulj koje je dobio. Zelenaši ga uhode, pa čak dolazi do mnogobrojnih tuča sa njima. Njegova uloga jevreja koji prodaje nakit u Njujorku je pokazala trgovinu nakitom na način na koji još nismo vidjeli.

Film je ok zbog priče, ostali glumci mi nisu dali neki šarm za gledanjem filma. Pa i sam nisam odmah pogledao film zbog teme, koja me nije zanimala. Smatram da nije vrijedan gledanja, osim ako niste ljuditelji Adama Sendlera. Na IMDb ima ocjenu 7,6/10, dok je moja ocjena 6. Da, gluma Sendlera me je oduševila, ali film kao cjelina za mene nije uspješna, iako su mnogi previše pričali o njemu.

Spoilers Alert!

Hauvard je mali prodavac nakitom u Njujorku, pored svi ostalih koji drže monopol. Na početku filma saznajemo da on ima rak prostate, koji i nije više pomenut u filmu, ali valjda daje tu težini lika. Dugovi su svuda oko njega, pa i sami zelanaši koji ga ganjaju.

Jedini nadu daje u nesječeni dragulj koji nabavlja iz Nigerije koji su neki rudari ukrali. Što samim time i govori da su neki ljudi iskorišteni da kopaju te rudnike, i sada on ima jedan u svom vlasništu. Taj dragulj pokazuje jednom košarkašu, Kevinu Garnetu, koji postaje opsjednut njime, ali mu ne može prodati, jer je na aukciji.

Made a crazy risk. You gamble and it’s – about to pay off.

Problem se javlja kada njegov dragulj na akuciju ode za samo 190 hiljada dolara, dok je on želio milion. Kevin koji je pokušao da kupi dragulj prestaje da se kladi na dragulj nakon što shvati da je Hauvard zamolio prijatelja da se kladi na isti dragulj samo da bi osvojio više novca, ali nakon što je Kevin odustao dragulj kupuje sam Hauvard nazad što ga baca u veliki minus. Hauvard poziva Kevina kod seme i pokušava mu ponovo prodati dragulj, od novca koji je dobio kladi se na Kevina u njegovom timu, da bi osvojio milion dolara. Ali kada dobije taj tiket, jedan od zelanaša ga ubije. I to vam je film pun padova i nade koja i kada dođe izgubite sve.

TREJLER:

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.